vleesbomen

Vleesbomen (myomen) zijn goedaardige gezwellen die groeien in de spierlaag van de baarmoeder (uterus). Ze ontstaan en groeien onder invloed van hormonen. Na de overgang vermindert de hoeveelheid hormonen in het lichaam sterk, en krimpen of verdwijnen de myomen weer. Van alle vrouwen die nog menstrueren heeft ongeveer de helft een of meerdere myomen. Vaak ondervinden vrouwen hier geen klachten van, en worden de myomen bij toeval ontdekt. Bij sommige vrouwen echter, geven ze wel klachten. Ondanks het feit dat myomen goedaardig zijn, kunnen ze veel symptomen veroorzaken. Deze kunnen bestaan uit:

  1. Bloedingsklachten
  2. veel of langdurig bloedverlies tijdens en tussen de menstruaties

  3. Pijnklachten
  4. bijvoorbeeld in de buik, rug, en benen

  5. Druk op omliggende organen
  6. vaak moeten plassen of moeite hebben met de ontlasting door druk op de blaas en de darm

  7. Fertiliteitsproblemen
  8. problemen met zwanger wordenMyomen kunnen ontdekt worden met behulp van een echo (via de buik of inwendig via de vagina), een MRI- of CT-scan, of via een hysteroscopie (hierbij wordt met een camera in de baarmoeder gekeken).

Als de myomen geen klachten geven, wordt er niets gedaan. Als er wel klachten zijn, wordt er meestal gestart met medicamenteuze therapie, zoals bijvoorbeeld de pil, een spiraaltje, of een andere hormonale behandeling. Helaas hebben deze middelen vaak maar een tijdelijk positief effect, en komen de klachten weer terug.