behandeling

Tijdens de MR-HIFU procedure wordt een combinatie van ultrageluid (beter bekend als echo) en MRI (magnetische resonantie-imaging) gebruikt. Ultrageluid wordt gebundeld op een bepaald punt in het myoom (het brandpunt). Op deze plaats wordt het weefsel lokaal verwarmd tot boven 55°C, zodat de cellen kapot gaan en afsterven. U kunt dit vergelijken met het branden van een gaatje in een stukje papier met behulp van een vergrootglas. Deze ultrageluidbundel komt vanuit de MRI-tafel, waar u tijdens de behandeling op uw buik op ligt.

behandeling

Het behandelde weefsel van het myoom zal door het lichaam geabsorbeerd worden, en het myoom zal krimpen in de maanden na de behandeling. Naar verwachting zullen de klachten gerelateerd aan het myoom dan ook afnemen. Alle organen en weefsels rondom de baarmoeder, zoals de blaas, zenuwen en de darmen worden gespaard. MRI wordt gebruikt om heel precies de plaats van de behandeling te bepalen, de baarmoeder en de omringende weefsels in beeld te brengen en temperatuurveranderingen in het myoom te meten. Na afloop van de behandeling krijgt u contrastmiddel ingespoten waarmee het resultaat van de behandeling in beeld gebracht kan worden.

De behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. Dat houdt in dat u op de dag van de behandeling naar het ziekenhuis komt, en dezelfde dag weer naar huis gaat. U krijgt een infuus en een blaaskatheter. De behandeling duurt in totaal ongeveer 3 uur. Tijdens de behandeling bent u gesedeerd, dat wil zeggen dat u een slaapmiddel via het infuus krijgt, maar niet beademd wordt. Tevens krijgt u pijnstilling via het infuus toegediend.

Naar verwachting kunt u ongeveer 4 uur na de behandeling het ziekenhuis weer verlaten. U kunt wat buikpijn hebben na de behandeling waarvoor u pijnstilling kunt gebruiken. De meeste vrouwen kunnen na 2 dagen hun normale bezigheden weer oppakken.